Spring naar inhoud

Huis Scharlaken

Kelder Huis Scharlaken

Huis Scharlaken/onderdoorgang Scheffersplein-Grote Markt: een 14e -eeuwse kelder

Achter de glazen pui van De Waag in Dordrecht is een nog helemaal intacte beerkelder - een soort septictank - te zien, die hoorde bij het laatmiddeleeuwse Huis Scharlaken. Dit huis werd hier rond 1250 in steen gebouwd als markthal, waar lakenkooplieden hun wollen stoffen konden verkopen. Het deed na herbouw in 1360 onder meer dienst als stadswaag. De kelder dateert uit de 14e eeuw en is eeuwenlang in gebruik geweest. Bij de opgraving in 1986/1987 bleek deze nog tot aan de nok toe gevuld te zijn. In 1990 is besloten tot behoud van de kelder op zijn oorspronkelijke plek.

Op drie panelen op de achterwand kan de voorbijganger binnenkort meer lezen over deze bijzondere plek.

Toegang: medio 2025 op aanvraag tijdens stadswandelingen via Ontdek Dordrecht 

Foto's van de opgraving

Opgraving Huis ScharlakenFoto boven en tekening onder: plattegrond van het 14e-eeuwse Huis Scharlaken. Dit huis is een stuk korter geworden dan de 13e-eeuwse markthal: de vroegere tussenmuur is nu de achtergevel. Rechts achter het huis loopt een verbindingsgang naar de toren waaronder de beerkelder zich bevond.

Plattegrond van het 14e-eeuwse Huis Scharlaken

Toren-reconstructie op het middelste tekstpaneel op locatie Huis Scharlaken: deze reconstructie geeft de toren van een naburig pand weer, maar is vergelijkbaar met de toren die in de 14e eeuw achter Huis Scharlaken stond. Tekening: A. de Haan.Toren-reconstructie op het middelste tekstpaneel op locatie Huis Scharlaken: deze reconstructie geeft de toren van een naburig pand weer, maar is vergelijkbaar met de toren die in de 14e eeuw achter Huis Scharlaken stond. Tekening: A. de Haan.

De beerkelder onder de toren tijdens de opgraving

De 14e-eeuwse beerkelder van Huis ScharlakenFoto's van de beerkelder uit het album van de Waag-opgraving.

Plattegrond van de 13e-eeuwse markthalPlattegrond van de 13e-eeuwse markthal

Scharlaken Huis 29A_Tussenmuur met 3 doorgangen tussen voor en achterzaalTussenmuur van de 13e-eeuwse markthal. In de muur waren drie doorgangen om vanuit de voorzaal in de achterzaal te komen.

Natuurstenen basement bij de middelste doorgangDe middelste doorgang werd geaccentueerd door twee bakstenen muurpilasters aan weerszijden. Deze gemetselde zuiltjes rustten op hardstenen basementen.

















Linker zijgevel van de 13e-eeuwse markthal met één van de doorgangen naar de achterzaalLinker zijgevel van de 13e-eeuwse markthal, met één van de doorgangen naar de achterzaal. Bovengronds de toenmalige nieuwbouw op de Grote Markt. Hieronder zie je dezelfde muur vanaf de andere kant.

Muurwerk van de 13e-eeuwse markthal

Zijgevel van de 13e-eeuwse markthal met lampnisZowel de voorzaal als de achterzaal van de 13e-eeuwse markthal konden kunstmatig worden verlicht vanuit een doorlopende reeks van lampnissen, die om de 2 meter waren aangebracht. Deze afstand was waarschijnlijk gelijk aan de breedte van een marktkraam die de lakenhandelaren konden huren. Slechts op één plaats is een spoor van een venster waargenomen.

Zijgevel van de 13e-eeuwse markthalAlle muren waren op dezelfde wijze gefundeerd. Een verbrede muurvoet voor meer draagvlak rustte op één tot drie lagen hout, bestaande uit dwarsgelegen boomstammetjes met al dan niet een laag eiken planken erop en soms nog zachthouten palen in de lengterichting eronder. Een enkele keer was voor de eiken delen oude scheepshuid hergebruikt. Dordrecht is dus 'gebouwd op huiden': op houten scheepshuiden (!).

Verschillende opgehoogde dorpels in een doorgang van de markthalDe getrapte fundering op houten dwarsliggers kon niet voorkomen dat de markthal al kort na de bouw ging verzakken (de reden voor herbouw in 1360). Om die reden werden de vloeren herhaaldelijk opgehoogd. Maar dat vereiste ook een voortdurende aanpassing van de doorgangen. De geleidelijke stijging van de dorpelhoogten weerspiegelen dat.

Plattegrond van de 13e-eeuwse markthal gecombineerd met de plattegrond van het 14e-eeuwse Huis ScharlakenGecombineerde plattegrond van de 13e-eeuwse markthal en het 14e-eeuwse Huis Scharlaken. Deze lijnen zijn in natuursteen aangebracht in het plaveisel op locatie.


Vondsten uit de opgraving

Bekijk hier de vondsten die in de jaren '80 zijn gedaan tijdens de opgravingen op het Waag-terrein (Huis Scharaken èn buurpanden). Zet 'Zoek in' op Archeologie en typ na Vindplaats de naam van de opgraving: Waag.


Schoen uit de 14e eeuwSchoen uit de 14e eeuw