Spring naar inhoud
  • Middeleeuwen, religie

    Archeologie

Dordrecht Ondergronds

Ontdek het onzichtbare

verleden van Hollands

oudste stad!


Expo Leven van Leer

Meest uitgebreide archeologische leercollectie van Nederland in het Dordrechts Museum

 

Poster expo Leven van Leer


Nu de musea weer open mogen is het Dordrechts Museum vanaf 2 juni 2020 gestart met een nieuwe expositie: Leven van Leer.
Niet eerder waren er zoveel archeologische ledervondsten uit de Dordtse bodem bij elkaar te zien! Ter ere van '800 jaar stad' toont het museum voor het eerst in haar geschiedenis de archeologische leervondsten uit eigen collectie. Dit is de meest uitgebreide archeologische leercollectie van Nederland, waarvan sommige voorwerpen uniek zijn in Europa. De tentoonstelling laat de mooiste middeleeuwse messcheden, tassen, schoenen en wapenuitrusting zien die ruim 700 jaar geleden gemaakt, gedragen of gebruikt zijn.


Blik in expo Leven van Leer


Dordtse trots!

De rode draad in de tentoonstelling zijn leervondsten die in 1997 en 1998 zijn opgegraven op het Statenplein in Dordrecht, waar in de 14de eeuw een leerbewerker zijn woning en werkplaats had. Hij leidde een 'leven van leer': hij verdiende zijn brood met het maken en decoreren van (onder andere) etuis (foedralen), waaronder mes-, dolk- en zwaardscheden. De leren schoenen zijn niet door hem gemaakt; schoenen werden gemaakt door schoenmakers. Veel schoenen zijn wel opgegraven op het Statenplein, maar er komen ook prachtige exemplaren uit eerdere opgravingen in Dordrecht, zoals de Tolbrugstraat-waterzijde (1968) of de Heer Heyman Suysstraat (1975). De collectie middeleeuwse schoenen is uitgebreid en bevat vele decoratievormen, van opengewerkte patronen tot gestempeld, geverfd en zelfs geborduurd. De kwaliteit is uitzonderlijk, omdat leer goed bewaard bleef in de natte Dordtse bodem: luchtdicht afgesloten, onder een pakket van soms wel 6 meter ophogingen.

 

Nieuw schoen met oud ontwerp


Ontwerpen van toen en nu

De wonderlijke decoraties op de vondsten vertellen prachtige verhalen; de bezoeker ontdekt bijvoorbeeld wat een 'stillegang' is. Op een catwalk is de schoenmode uit de 14de en 15de eeuw te zien.
Naast historische schoenen zijn ook drie eigentijdse ontwerpen te zien van kunstenaars Arno Coenen, Celine Schroeder en Pieter Zandvliet. In opdracht van het museum lieten zij zich inspireren door de middeleeuwse leerdecoraties en vertaalden dit naar een eigentijds design op schoenen van nu. Arno Coenen maakte ook speciaal voor 'Leven van Leer' video-art waarin hij de beeldtaal uit de middeleeuwen vergelijkt met hedendaagse beeldtaal.

 

Restauratie

De ruim vijftig schoenen in de tentoonstelling zijn allemaal gerestaureerd. Een middeleeuwse schoen komt namelijk in losse stukken uit de bodem omdat de stiksels zijn vergaan. Twintig daarvan zijn speciaal voor 'Leven van Leer' weer in model gebracht: zeer bijzondere opengewerkte schoenen en een paar babyschoentjes. Dat het om een paar gaat is zeer uniek.

 

Praktische info

2 juni 2020 t/m 24 januari 2021

Let op: tickets (voorlopig) alleen online

www.dordrechtsmuseum.nl


Contact

E-mail monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078 770 49 05

 

Post
Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

 

Bezoek (op afspraak)


Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht