Spring naar inhoud
  • Middeleeuwen, religie

    Archeologie

Dordrecht Ondergronds

Ontdek het onzichtbare

verleden van Hollands

oudste stad!


Oudste Goud en Gouden Eeuw

Graf 43 op de tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017 (Foto: M. Joustra)

Dordrecht

Graf 43 is weer naar huis. De tentoonstelling 'Het Oudste Goud van de Wereld' in het Dordrechts Museum liep tot en met 28 april. De gouden objecten zijn onder bewaking terug naar Varna (Bulgarije) gevlogen, de keramische objecten per vrachtwagen over land vervoerd. In Varna begint nu het toeristenseizoen en komen de bezoekersstromen ook in het Varna Regionaal Historisch Museum op gang. En dan moeten de topvondsten natuurlijk wel weer terug zijn.


Tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017


De tentoonstelling, een samenwerking tussen het Dordrechts Museum en het museum in Varna, was het gevolg van het 15-jarig jubileum van de stedenband Dordrecht-Varna. Het Vakteam Erfgoed van de gemeente Dordrecht, dat al jaren samenwerkt met het Dordrechts Museum, leverde de projectleider/conservator.


Tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017 (Foto: M. Joustra)Tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017 (Foto: M. Joustra)


De tentoonstelling is goed bezocht, ondanks het feit dat een deel van de vaste collectie van het Dordrechts Museum in de wintermaanden niet te bezichtigen was vanwege een interne verbouwing. De tentoonstelling leverde het museum circa 200 bezoekers per week meer op. 


Tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017 Tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017


Tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017    Tentoonstelling Het Oudste Goud van de Wereld, t/m 28 april 2017


Diverse schoolklassen bezochten de expositie en studenten, archeologen en edelsmeden uit het hele land kwamen op bezoek. Er werden bedrijfsuitjes naar deze tentoonstelling georganiseerd en in februari ontving het museum 15 groepen met rondleidingen vanuit Amsterdam City Walks. De reacties van de bezoekers waren zonder uitzondering positief en de catalogus kreeg op internet een goede recensie.


De tentoonstelling zal volgend jaar waarschijnlijk in Rostock (Duitsland) te zien zijn. Rostock is, net als Dordrecht, partnerstad van Varna.


Varna

Maar we zijn nog niet klaar met Varna! Want tot eind september staat daar nog onze uitwisselings-expo: De Gouden Eeuw van Dordrecht, met gelijknamige (Engelstalige) catalogus.


Tentoonstelling de Gouden Eeuw van Dordrecht, t/m eind september 2018 in Varna, Bulgarije


Catalogus bij de tentoonstelling de Gouden Eeuw van Dordrecht, t/m eind september 2018 in Varna, Bulgarije


De toeristen die deze zomer Varna bezoeken zullen dus verrast worden met een blik op Dordrecht Ondergronds! Wie weet wat deze toenemende bekendheid van Dordrecht ons nog oplevert.


Tentoonstelling de Gouden Eeuw van Dordrecht, t/m eind september 2018 in Varna, Bulgarije    Tentoonstelling de Gouden Eeuw van Dordrecht, t/m eind september 2018 in Varna, Bulgarije

      

Tentoonstelling de Gouden Eeuw van Dordrecht, t/m eind september 2018 in Varna, Bulgarije


De samenwerking met de collega's van het Regionaal Historisch Museum in Varna verliep goed. Zo goed, dat de wens is uitgesproken nogmaals met elkaar samen te werken in de toekomst. Het Dordrechts Museum zal, in samenwerking met het Vakteam Erfgoed, de aftrap geven voor een nieuw projectplan.

Contact

E-mail monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078 770 49 05

 

Post
Postbus 8

3300 AA  Dordrecht

 

Bezoek (op afspraak)


Spuiboulevard 300

3311 GR Dordrecht